29 Nisan 2015 Çarşamba

Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesi



Saç dökülmesi, saçların cansızlaşması ve incelmesi gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilen bir tür sorundur. Gün içinde 100 tele kadar saç dökülmesi uzman kişiler tarafından normal kabul edilmektedir.

Saç dökülmesi büyük oranda kalıtsal nedenlerle meydana gelir ancak yetersiz beslenme nedeniyle oluşan vitamin ve mineral eksikliklerinin de saç dökülmesine yol açtığı bilinmektedir. Eğer saçlarınız kalıtsal nedenlerle dökülüyorsa bunu beslenmenizi düzenleyerek durdurmanız mümkün değil ancak saçlarınızın daha sağlıklı görünmesini ve dökülmenin yavaşlamasını doğru bir beslenme programıyla sağlayabilirsiniz. Saçlarınız belirli bir neden olmadan dökülmeye başladıysa başka bir hastalığın belirtisi olabileceği için bir doktora görünmeniz tavsiye edilir.

Kadın erkek fark etmeksizin ortaya çıkan saç kayıpları tıp dilinde "androgenetik alopesi" olarak adlandırılmaktadır. Erkelerde meydana gelen saç kayıpları "erkek kökenli kellik" olarak tanımlanmaktadır. Saç çizgisinin zamanla ileri gitmesi nedeni ile saçta azalmalar başlar.

Saç kaybı, kişiyi psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir. Kadın ya da erkek fark etmeksizin bedende en önemli aksesuarlardan biri de saçlardır. Canlı, bakımlı ve parlak saçlar her daim dikkat çekmektedir. Eğer saç dökülmesi artış gösteriyor ise kişinin psikolojisi olumsuz yönde etkilenir.

Günümüzde saç dökülmesini bir gün içerisinde önlemek veya tedavi etmek ne yazık ki mümkün değildir. Fakat düzenli olarak saçlarımıza uygulayacağımız bazı formüller saç dökülmesini önlemeye ve saçların tekrar uzamasına yardımcı olabilir.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir



Eğer saç dökülmenizin son zamanlarda çok arttığını ve saçlarınızın seyrekleşmeye başladığını düşünüyorsanız ilk önce kullandığınız şampuan veya saç kremine bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Kişiye uygun olmayan sampuanlar ve saç kremleri saç dökülmesine neden olabilir.

Saçı her gün yıkamak da saçın kendi yağını kaybettirip saç dökülmesine yol açmakta ve bu yüzden saç her gün yıkanmamalıdır. Jöle gibi ürünler ve spreyler de saçın gözeneklerini kapamakta ve saçın dökülmesine yol açmaktadır. Yüksek miktar da a vitamini kullanılmamalıdır bu da saçın dökülmesine yol açmaktadır. Tabi ki her hastalığın başı olan stresten de uzak durulmalıdır. Bunun yanında yapılan diyetlerde saç dökülmesine yol açmaktadır.

Saç dökülmesini önlemek için uygulayabileceğiniz bazı doğal çözümler.

Hindistan Cevizi Yağı


Hindistan cevizi yağı saç dökülmesini önlemek için sıklıkla kullanılan maddelerden bir tanesidir. Kafa derisine düzenli olarak uygulanan hindistan cevizi sütü saçları güçlendirerek saç dökülmesini önler.

Hindistan cevizi yağı saç yağları içerisinde kuru yıpranmış, saç rengi verilmiş yani boyalı saçlara en iyi gelen yağdır, saçınız kuruyken, bu yağı uygular, bir bone ile sabaha kadar saçınızda bekleten kullanıcılar, bir çok saç problemini azalttığını bildirmektedir.

Shea Butter


Shea Butter (karite yağı) Karite (shea) ağacının meyvesinden elde edilen katı formda bir yağdır. Karite ağacı, tropikal Afrika ağacıdır 12,5 ile 25 metre uzayabilen bu ağaç ceviz büyüklüğünde meyveler verir. Ağacın meyve vermesi için 25 yıl gerekmektedir. Ortalama 250 sene ömrü olan bu ağaçlar genellikle kendiliğinden büyürler.

Özellikle Burkina Faso ve Gana’da kadınlar tarafından toplanarak işlenen Karite meyvesinin hasatı yapıldıktan sonra yemişleri kurutulur, bu yemişler ince bir macun haline getirmek için öğütüldükten sonra elde edilen macun Karite Yağı (shea yağı) haline gelir.

Konumuzla alakalı olarak " Boyalı Saçlarda Şampuan Seçimi " başlıklı yazımızında dikkate değer olduğunu belirtmek isterim. İyi okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder